pil pil
Gaardejer Jens Andreas Jensen
(1864-1919)
Lovise Thomsen
(1865-1931)
Bagermester Jakob Hansen Petersen
Anna Katharina Christensen
Overbaneformand Jens Jørgen Jensen
(1893-1971)
Meta Mariane Petersen
(1906-1992)

Guldsmed Harald Villiam Jensen
(1930-2008)

 

Familie

Ægtefæller/børn:
1. Nn

Guldsmed Harald Villiam Jensen

  • Født: 25 Jun. 1930, Kliplev, Aabenraa 1
  • Dåb: 10 Aug. 1930, Kliplev Kirke, Kliplev, Aabenraa
  • Ægteskab (1): Nn
  • Død: 5 Okt. 2008 i en alder af 78 år
  • Begravet: Vejle Sønder Kirkegaard, Vejle
Billede

  Om Harald

1. Harald boede hos Overbaneformand Jens Jørgen Jensen i 1930 i Kliplev, Aabenraa. 2 2 Banearbejder. Denne begivenhed blev delt med Overbaneformand Jens Jørgen Jensen, som også delte den med Anna Luise Jensen (Beboer), Banearbejder Ingvard Jørgen Jensen (Beboer), Hans Adelbert Jensen (Beboer), Meta Mariane Petersen (Beboer), og Skoleleder Jakob Andreas Jensen (Beboer)

2. Han boede hos Overbaneformand Jens Jørgen Jensen i 1940 i Torsbøl, Kværs, Aabenraa. 3 3 Statstjenestemand. Denne begivenhed blev delt med Overbaneformand Jens Jørgen Jensen, som også delte den med Anna Luise Jensen (Beboer), Astrid Irene Cathrine Jensen (Beboer), Banearbejder Ingvard Jørgen Jensen (Beboer), Jens Jørgen Jensen (Beboer), og Meta Mariane Petersen (Beboer)


Nekrolog: 20 Okt. 2008, Vejle Amts Folkeblad, Vejle

Nekrolog fra Vejle Amts Folkeblad:

Tidligere guldsmed Harald William Jensen, Ibæk Strandvej 282, Vejle, er død efter længere tids sygdom, 78 år. Harald W. Jensen led af nedsat lunge- og hjertefunktion og fik hjælp til at trække vejret gennem et iltapparat. Han døde i sit hjem, det lille hyggelige gule hus tæt på fjorden. Harald W. Jensen vil være kendt for sine mange år som en eftertragtet guld- og sølvsmed med forretning først i Grønnegade og siden i Den Smidtske Gård i Vejle lige dér, hvor Conrad Café i dag har til huse. Her rykkede han ind med sine mange originale idéer til guld og sølvsmykker i 1985, da han som en af i alt 64 ansøgere fik det kommunale lejemål i den restaurerede købmandsgård i Vejle.

Harald W. Jensens far var overbaneformand af første grad ved Kliplev Station i Sønderjylland og han var en i flokken af syv søskende. Den unge Harald vidste tidligt, at han ville noget helt andet som matchede hans kreative sind. Han ville være guldsmed, og han var bare 14 år, da han kom i lære hos en guldsmed i Tinglev. Lønnen var fri kost og logi og gratis undervisning på teknisk skole tre aftener om ugen, men da mester havde hang til de våde varer, blev Harald W. Jensen flyttet til en ny læreplads i Aabenraa, hvor han blev udlært. Siden fik han ansættelse hos en guldsmed i Sønderborg, hvor han fik ansvaret for guldsmedeværkstedets lærlinge. I 1953 rejste Harald W. Jensen til København for at blive endnu dygtigere til sit fag. I to et halvt år gik han på Guldsmedehøjskolen, hvor han lærte design og kunsthåndværk og tjente penge til sit ophold ved at lave originale smykker og sælge dem. Harald W. Jensen drømte også om at blive sølvsmed, for han havde ambitioner om at lave store sølvarbejder som kander, fade, bakker m.v., så han fortsatte sin uddannelse i halvandet år for at lære arbejdet til bunds.

Kongen overrakte medalje
I tiden på Guldsmedehøjskolen viste Harald W. Jensen sit kunstneriske og originale talent, vandt en konkurrence, og han blev belønnet for sin indsats med en medalje, som blev overrakt af kong Frederik. Ellers klarede han studieårene via legater og solid støtte fra forældrene og de syv søskende, som generøst sendte pakker med daglige fornødenheder. Harald W. Jensen etablerede sig i 1957 med eget værksted tæt på Kongens Have i København takket, og han begyndte her at fremstille unika-smykker, som han solgte til guldsmedeforretninger og grossister. Senere lejede han en butik i Silkegade, som hurtigt fik vokseværk. Han fik en kompagnon og da det gik bedste beskæftigede Harald W. Jensen og kompagnonen 12 guldsmede i forretninger og på værkstedet. Harald W. Jensen var dybt fascineret af og havde stor viden om ædle metaller og sten, og han rejste ofte til Australien for få mere viden og forelæste også på universitetet i Sydney om ædle metaller.

Fra Samsø til Vejle
I 1960erne blev Harald W. Jensen headhunted som leder af det fornemme juvelerfirma Hingelberg i Århus, men da indehaverens søn senere overtog, passede deres kemi ikke sammen. Harald W. Jensen blev tidligt enkemand og flyttede til Samsø sammen med sine to børn, sønnen Jesper og datteren Jette, købte et nedlagt landbrug nær Tranekær og indrettede gården med kombineret turist-udlejning og værksted. Da det gik allerbedst, måtte Harald W. Jensen og børnene forlade Samsø, da han havde kautioneret for et stort lån for en ven, der etablerede tøjforretning. Ejendommen måtte sælges, og den lille familie flyttede til Vejle, hvor Harald W. Jensen havde en bror, der var forstander på Åndsvageforsorgens Eksternatskole. Her kunne de bo, indtil de selv etablerede sig i en lejlighed i et hus i Grønnegade, som Harald W. Jensen købte. Her var der en tom butik, hvor der tidligere havde været rullestue, og her etablerede han guld- og sølvsmedeværksted. Kunder i Vejle og omegn lærte hurtigt at finde hans værksted, for Harald W. Jensens skabte unika-smykker, som fremhævede kundernes personlighed. Det var altid en oplevelse at besøge Harald W. Jensen i værkstedet og forretningen, for han øste gerne af sin viden og var udadvendt og humoristisk. Han var et kunstner på sit felt og gik aldrig på kompromis med sine idéer og kvaliteten i sine arbejder. Det er ni år siden, han sagde stop i forretningen i Den Smidtske Gård og gik på pension for at få tid til at lege med guld og sølv. Verden forandrede sig for ham, og det var en stor omvæltning at gå på pension, når han var vant til en hverdag omgivet af mange mennesker, som han modtog med åbne arme. Harald W. Jensen engagerede sig i den lokale afdeling af Lungeforeningen og Diabetesforening, gik til foredrag om kunst og musik og nød at bo i det lille hus tæt på fjorden. Gennem det sidste halvandet år, hvor sygdommen har tæret hårdt på ham, har Harald W. Jensen fået ekstra kærlig omsorg og nærvær af datteren Jette, der har været der for sin far det meste af tiden. Harald W. Jensen efterlader sine to børn, der begge er trådt i fars fodspor. Både Jesper og Jette er udlært som guldsmed. Jesper bor i Calgary i Canada, og Jette bor i Nr. Snede.

Billede

Harald blev gift med Nn.


Billede

Kilder


1 Rigsarkivet, KB Kliplev, Aabenraa 1927FKVD-1935FKVD opsl 24 no 11. Harald Villiam Jensen fødsel.

2 Rigsarkivet, FT Kliplev, Aabenraa 1930 opsl 34 no 216. Jens Jørgen Jensen i FT.

3 Rigsarkivet, FT Kværs, Aabenrra 1940 (5 28 14 00199) opsl 126. Jens Jørgen Jensen i FT.


Indholdsfortegnelse | Efternavne | Navneliste

Denne hjemmeside blev lavet 22 Feb. 2024 med Legacy 9.0 fra MyHeritage.com; Ophavsret og vedligeholdelse af eak.erik@gmail.com