Christen Morberg
(Ca. 1625-)
Christen Christensen Morberg
(1650-1723)

 

Familie

Ægtefæller/børn:
1. Margrethe Michelsdatter

Christen Christensen Morberg

  • Født: 17 Jan. 1650, Thisted
  • Ægteskab (1): Margrethe Michelsdatter
  • Død: 1723, Vorupør, Hundborg, Thisted i en alder af 73 år
  • Begravet: 17 Jul. 1723, Hundborg Kirkegaard, Thisted 1
Billede

  Notater:

Familieforholdene for Morberg familierne er vanskelige at få hold på. I skiftet for Margrethe Michelsdatter (gift med gamle Christen Christensen Morberg) i 1732 nævnes to sønner begge ved navn Christen. Den yngste af dem kaldes unge Christen Christensen Morberg. Der nævnes også to døtre Else og Mette. Gamle Christen Christensen Morberg nævnes som nær fader (stedfader) til nogle af børnene. Thomas og Peder og den tredje Christen nævnes ikke.

Det er sikkert at i perioden omkring 1720 er der 3 personer med navnet Christen Christensen Morberg i Hundborg:

1. Christen Christensen Morberg gift i 1701 med Anne Jensdatter. Anne Jensdatter dør i 1727. I skiftet efter hende i 1728 nævnes to døtre Maren og Inger. Denne Christen kaldes både ved Anne Jensdatters død og ved Anne Jensdatters skifte for unge Christen Christensen Morberg. I 1726 ved barnet Marens dåb (datter af Sven Thomassen Baun og Else Jensdatter) er nogle af fadderne Christen Morberg (Christen # 1) og Anne Jensdatter, ung Christen Morberg er også fadder, så Christen # 1 er her ikke ung Christen Morberg.

2. Christen Christensen Morberg gift i 1719 med Maren Laursdatter. Det er formodentlig ham der bærer betegnelsen Bodsmand i kirkebøgerne.
I 1716 ved barnet Anders dåb med forældre Peder Christensen Morberg og Birgithe Christensdatter er Bodsmand Christen Christensen Morberg og Ung Christen Christensen Morberg blandt fadderne.
I 1722 ved barnet Christens dåb med forældre Christen Morberg (Christen # 3) og Anne Jensdatter Munch er en af fadderne Christen Christensen Morberg Bodsmand, så Christen # 3 er her ikke Bodsmanden.

3. Christen Christensen Morberg gift i 1715 med Anne Jensdatter Munch. Ved den lejlighed kaldes han for unge Christen Christensen Morberg.

Ved forskellige lejligheder kaldes altså både Christen # 1 og Christen # 3 for ung Christen Morberg. Og Bodsmand Christen Christensen Morberg nævnes ved forskellige lejligheder sammen med Ung Christen Christensen Morberg. Gamle Christen Christensen Morberg dør i 1723, så betydningen af hvem Ung Christen Christensen Morberg er, kan skifte her. Således at indtil da er Christen # 3 Ung Christen Christensen Morberg og derefter er det Christen # 1. Den teori stemmer med hvad der vides om de faktiske forhold og i så fald er det også sandsynligt at Christen # 2 er Bodsmanden.

I kirkebøgerne for Hundborg er der mange andre steder omtalt unge Christen Christensen Morberg,men det er her uklart hvem af de to der refereres til.
Der er med andre ord en del uvished. Der er dog ingen tvivl om at alle Morbergerne er stærkt knyttede til hinanden. Ved børnenes dåb er de i høj grad faddere for hinandens børn.

  Begravelsesnotater:

4: D: 17 Julij er gamle Christen Christensen Morbierg begrafvet i Hundborg Kirchegaard som døde i sin Alders 72 Aar og 7 Maaneder.

Billede

  Om Christen

1. Han ejede ejendom den 16 Nov. 1719 i Hundborg, Thisted. 2 Fæstekontrakt for et hus i Hundborg på Hartkorn 3 Fdk, 2 Alb. Landgilde 4 Sletdaler og 4 dages arbejde om Aaret.

2. Han ejede ejendom den 18 Apr. 1726 i Vorupør, Hundborg, Thisted. 3 Christen Christensen Morberg fæster et hus. Det er ikke gamle Christen Morberg (han er død), men en af hans 3 sønner (uvist hvilken) der skriver fæstekontrakt paa et umatrikuleret hus som han selv har ladet bygge, Landgilde 1 Rdl årligt til hver Mortensdag. Denne begivenhed blev delt med Christen Christensen Morberg (Information), Christen Christensen Morberg (Information), og Christen Christensen Morberg (Information)


Klitten i Hundborg sogn.

Området, der senere blev til byerne Nørre Vorupør og Sønder Vorupør, nævnes første gang i en sag fra 14. maj 1689, da Christen Christensen fra Vorupør vidner i en stævning mod Jens Fusmand. I samme sag vidner den 11. juni 1689 Mette Knudsdatter, som fortæller at "hendes mand havde stedt og fæstet på Ørum Sogn - det værested de boede i. Nogle år var han kongens klitfoged og boede i Vorupør i Morbjerg, og da var ingen mere at bygge i Klitten".

Vorupør kendtes på dette tidspunkt også under navnet 'Klitten'. Dette ses bl.a. i en sag fra 12. februar 1689, hvor 41 mand fra Nørhå, Hundborg, Snedsted og Klitten indkaldes til at vidne i en sag omkring hvor langt Faddersbøl Grund strækker sig mod vest. Dette var en fortsættelse af en over 50 år gammel sag. Et 24 mands vidne af Hundborg Ting meddelte den 25. juli 1636 "at ingen har nogen gård, gods eller ejendom, som støder på Vesterhav norden Nørhå Klit og sønden Snejstrup Klit. Men det er alt sammen Ivar Kaases ejendom til hans hovedgård Faddersbøl". En del af vidnerne fra Hundborg kendte ikke 'Klitten' under andet navn end Faddersbøl Klit.

Ifølge matrikel anno 1664 og 1668 har der på daværende tidspunkt været registreret syv ikke nærmere omtalte huse i Klitten. Sandsynligvis har der været tale om småhytter. Den 28. april 1680 kom Sandflugtskommissionen til Hundborg Sogn og beskrev forholdene mod vest på følgende nedslående måde: "Nogle gårde, kaldet Vorup og Førgaard, deres mark er af gammel sandflugt sandig, hvilket, når den bruges, og det blæser, flyver sandet over markerne. Engene er af søvand og sand fordærvede".

Fæstekontrakt for Christen Christensen Morbeg: 16 Nov. 1719, Hundborg, Thisted

Jeg Hans Eyffler Til Tandrup Skoustrup og Fadersbøl Kongl: Maits Brigadier til Hest Kiendis og Hermed Vitterliggør at ieg udi følge af Kongl Maits allerN Forordning af 23 Janv: 1719 haver stæd og fæst som Jeg og hermed Stæder og fæster en mig Tilhørende Huus beliggende i Hundborg Sogn i Faddersbøl Slette til gammel Christen Morberg barnfød i bemelte ? af hartkorn effter Ny Matricul 3 fdk 2 Alb videre Landmaalingens No 1 hvilken hand med des Tilliggende Jord og Eiendom som nu tilligger og af Arilds Tid tillægget hafver Bemt gammel Christen Morberg skal og maa Nyde Bruge og Beholde hans Livstid paa Effter følgende Maade at hand gifver mig der af til aarlig Landgilde hver Mortensdag udi Rede Penge 4 Sltrdlr siger fire slætte daler saa og giør aarlig arbeide til min hofved grd Faddersbøl
fire dags arbeide udi høst og hørbiering og sig her udi alt effter Kongl Maist Lov og Forordning at strife og forholde under denne Fæstis fortabelse. Til stadfæstelse under
min haand og Signet datum Tandrup d 16 Novembr Anno 1719..

Billede

Christen blev gift med Margrethe Michelsdatter. (Margrethe Michelsdatter blev født i 1641, døde i 1731 i Hundborg, Thisted og blev begravet den 5 Dec. 1731 i Hundborg Kirkegaard, Thisted 4.)


Billede

Kilder


1 Rigsarkivet, KB Hundborg, Thisted 1715FVD-1787FVD opsl 70 no 4. Christen Christensen Morberg begravelse.

2 Rigsarkivet, FP Fæsteprotokol, Tandrup Gods, 1719-1855 opsl 40 (folio 70) Christen Christensen Morberg fæstekontrakt.

3 Rigsarkivet, FP Fæsteprotokol, Tandrup Gods, Thisted 1719-1855. Christen Christensen Morberg skriver fæstekontrakt.

4 Rigsarkivet, KB Hundborg, Thisted 1715FVD-1787FVD opsl 75 no 12. Margrethe Michelsdatter begravelse.


Indholdsfortegnelse | Efternavne | Navneliste

Denne hjemmeside blev lavet 22 Feb. 2024 med Legacy 9.0 fra MyHeritage.com; Ophavsret og vedligeholdelse af eak.erik@gmail.com