Lauge Pedersen [2669]
(1669-1751)

 

Familie

Ægtefæller/børn:
1. Inger Pedersdatter [2678]

2. Maren Christensdatter [2681]
3. Ane Hansdatter [2670]

Lauge Pedersen [2669] 5

  • Født: 1669 5
  • Ægteskab (1): Inger Pedersdatter [2678] den 8 Jul. 1703 i Brørup Kirke, Ribe 1 2
  • Ægteskab (2): Maren Christensdatter [2681]
  • Ægteskab (3): Ane Hansdatter [2670] den 14 Nov. 1731 i Brørup Kirke, Ribe 3 4
  • Død: 1751, Surhauge, Brørup, Ribe i en alder af 82 år 5
  • Begravet: 6 Jun. 1751, Brørup Kirkegaard, Ribe 5 6

   FamilySearch #: KLVN-JGQ.

Billede

  Notater:

Lauge Pedersen boede i Surhave fra 1703 da han bliver gift med Inger Pedersdatter. Præsten skriver at han da var fra Gierndrup og hun fra Surhave. Han var fæstegårdmand på den del af Surhavegaard som hans søn Peder Laugesen senere overtog (se Peder Laugesen).

I 1664 matriklen er der 3 gårde i Surhave. Frands Hansen og Peder Christensens hustru (hartkorn 3 Tdr, ? Skp, ? Alb), Niels Christensen (hartkorn 3 Tdr), Niels Hansen (hartkorn 3 Tdr, 2 Skp).

Brørupgaard fæstet af Vogn Pedersen (hartkorn 4 Tdr, 1 Fdk, 1 Alb).

I 1688 matriklen er der to gårde i Surhave. Den ene ejes af sognepræst i Ribe Søren Nielsen og er fæstet af Niels Christensen og Niels Hansen (hartkorn gl. 6 Tdr, 2 Skp, ny 3 Tdr, 4 Skp, 3 Fdk). Den anden er en del af Kg. Majestæts Ryttergods og er fæstet af Peder Vogensen (hartkorn gl. 3 Tdr, 2 Skp, 2 Alb, ny 4 Tdr, 6 Skp, 2 Fdk). I 1688 matriklen ejes også Brørupgård (hartkorn gl. 4 Tdr, 1 Fdk, 1 Alb, ny 5 Tdr, 3 Skp, 2 Fdk) af Mag: Søren Nielsen i Ribe. Brørupgård er fæstet af Peder Vogensen Selgensen. Peder Vogensen og Peder Vogensen Selgensen er formentlig brødre (se nedenfor).

Sognepræst Søren Nielsen Ribe må være Søren Nielsen Seerup, Student Ribe 1671, cand.theol. 1673, 11/6 1675 kaldet til at efterfølge faderen, magister 1677, 30/11 1681 ordineret i Viborg som personlig kapellan for faderen, sognepræst ved Ribe Domkirke efter faderens død 18/3 1685, stiftsprovst 1686, kannik, jubellærer(virkede som sognepræst i 51 år)

31 december 1739 bliver den del af Surhavegaard, som var ejet af sognepræst Søren Nielsen, fæstet af Johan Sørensen Smed. På det tidspunkt ejes denne del af Sønderskov Gods, Ifølge fæstebrevet blev den overtaget af Sønderskov Gods fra Jørgen Seerup (hartkorn 3 Tdr, 4 Skp, 3 Fdk, 0 Alb). 16 juni 1759 får Hans Pedersen Taabøl fæstebrev efter at Johan Sørensen Smed har afstået fæstet. I senere matrikler (efter udskiftningen) har gården matrikel nummer 5a. Det er på denne del den gamle Surhavegaard ligger.

Ovennævnte Jørgen (Sørensen) Seerup er søn af Søren Nielsen Seerup. Der bliver foretaget skifte efter ham i Surhave, Brørup Sogn d. 30 september 1739. Bl. a. var her tilstede "2de tilsagne mænd navnlig, Poul Pedersen af Brørupgaard og Lauge Pedersen af Suurhauge".

I 1787 boede der to familier i Suurhave Gaard. Hans Pedersen med familie og Peder Laugesen (Lauge Pedersens søn) med familie. Hans Pedersen (Ladefoged) var sogneraadsformand i Brørup Sogn og han var fæstegaardmand (hartkorn 3 Td, 3 Fdk) under Sønderskov Gods. Peder Laugesen var fæstegaardmand (hartkorn 4 Td, 6 Skp, 2 Fdk) hos Justitsraad og borgmester i Ribe Fridsch. Der er her tale om Peder Madsen Fridsch (1712-1787) gift med Sofie Frausing og borgmester i Ribe til sin død. Han har (måske med mellemled) købt gården af Kgl. Maj. Ryttergods.

24 sep 1782 frikøber Peder Laugesen sin fæstegaard Suurhauge gaard for tiender.
23 jul 1787 køber Lauge Pedersen sin fars Peder Laugesens fæstegaard Suurhauge paa auction efter afdøde Justitsraad og borgmester i Ribe Fridsch.
2 dec 1791 Lauge Pedersen + hans far Peder Laugesen sælger Suurhauge til Jeppe Hansen, som var svigersøn af Peder Laugesen.
Denne del af Surhavegaard har (efter udskiftningen) i senere matrikler matrikel nummer 6a.

Lauge Pedersen er bedstefar til Lauge Laugesen, som senere køber Aagaard (udstykket fra Surhave) af Jeppe Hansen.

EAK: overvejelser vedrørende Peder Vogensen/Peder Vogensen Selgensen:
Peder Vogensen og Peder Vogensen Selgensen er formentlig brødre.
1662 til 1664 er der en sag ved Brusk Herreds ting. Den omhandler de to brødre Deres far Vogn Pedersen nævnes også. Peder Vognsen er rømt fra den krongård han har i fæste i Dons. Hans bror Peder Vognsen får på grund af navne sammenfaldet gjort arrest i 2 heste og en vogn. Sidstnævnte forklarer for retten at det ikke er ham der havde gården i Dons i fæste, men hans bror.

Fra Brusk Herreds Tingbøger 1661-1680 ved Bjarne Nørgaard-Pedersen:

13/6 1663.folio 83
** varsel til Peder Vognsen, som havde en krongård i Dons i fæste, imod vidner og dom at svare slotsfogden på KM vegne
** Søren Simonsen i Dons vidnede, at de 2 heste og vogn, som der er gjort arrest på, tilhører Peder Vognsen, som rømte fra en krongård i Dons. den avling, de ikke brugte til bæster og kvæg, havde han og hans små søskende solgt til købmanden, og de er rømt med deres gods om natten, hvorfor gården er øde. Peder Vognsen svarede, at det var ikke ham, der havde gården i fæste men hans bror Peder Vognsen
** slotsfogden satte i rette og mente, at Peder Vognsen ikke alene havde forbrudt heste og vogn, men også det gods han var rømt med, hvortil Peder Vognsen svarede, at det var hans bror Peder Vognsen, som havde gården i fæste. opsat 6 uger

25/7 1663. folio 118
** delefogden på KM vegne fordrede dom over Peder Vognsen, som havde en krongård i Dons i fæste efter opsættelse 13/6. dom 11/4 og tingsvidne 13/6 fremlægges. tingsvidne 4/7 fremlægges. Peder Vognsen Munk i Brørupgård derimod fremlagde sit svar, at han ikke har fæstet nogen gård i Dons, men har fæstet Brørupgård, og af en skrivelse af Ålborg kan det erfares, hvem den Peder Vognsen er, der har fæstet gården i Dons. tingsvidne af Malt herred 18/7 fremlægges, at de heste, som der er gjort arrest på, tilhører ham og har været brugt på Brørupgård. Vogn Pedersen i Brørupgård var hans hjemmel til hestene, som han afkøbte ham i Ålborg 8/12 1661. kundskab fremlægges hvorledes han har skikket sig, siden han kom til sognet 17/6 1662. brev fra hans bror Peder Vognsen fremlægges, at han nu sejler for hans forrige skipper, og han var nødt til at rømme fra fra den ødegård i Dons, han havde i fæste, idet slotsfogden ikke holdt sit løfte om frihed i 2 år for kongelig tynge, og han havde brugt sin formue og havde sat sig i gæld. dom: da tingsvidnerne strider mod hverandre, skal sagen for landsdommere

15/8 1663 folio 126
** varsel til Vogn Pedersen i Brørupgård og hans søn Peder Vognsen og sine søskende samt flere navng. imod vidner at svare slotsfogden
** Peder Hansen, der tjener i Almind, vidnede, at han tjente i Dons, da Vogn Pedersen og hans 2 sønner kom til Dons med deres gods, da havde de 2 heste, som blev brugt til gårdens avl, men hvem af dem, der ejede hestene, vidste han ikke, og heller ikke, hvem der havde fæstet gården. andre navng. vidner det samme, samt at de avlede hø og boghvede, og at den yngste var kun en dreng, der ikke vel kunne stå for en gård.

16/1 1664. folio 13
** Søren Simonsen i Dons et vidne. Peder Vognsen af Brørupgård kendte sig at være fornøjet med at have fået sine heste og vogn igen efter en landstingsdom.

15/2 1664. folio 33
** varsel til Søren Simonsen i Dons med flere navng. imod dom at svare Peder Vognsen Munk i Brørupgård, som irettelagde en dom af Viborg landsting 2/12 1663, at Peder Vognsen, som er Vogn Pedersen søn i Brørupgård, har fæstet en gård i Dons, men er ikke tillagt noget særnavn, hvorved han kan skelnes fra sin bror, som også hedder Peder Vognsen, og da man ikke heller for kongens foged har gjort forskel, har man frataget Peder Vognsen Munk hans heste og vogn, skønt det er hans yngre bror Peder Vognsen Selgensen, der har fæstet gården, hvorfor han straks skal have sine heste og vogn igen. tingsvidne af Øster herred 19/10 fremlægges. Peder Vognsen mente, de burde betale ham hans omkostninger til herreds og landsting. opsat 6 uger

Det fremgår af tingbøgerne at Peder Vognsen Munk har Brørupgaard i fæste og at hans yngre broder Peder Vognsen Selgensen er rømt fra sin fæstegård i Dons. Ligeledes fremgår det at deres far Vogn Pedersen opholder sig i Brørupgård. I 1662 er Peder Vognsen Selgensen 13 år gammel. Hvordan han kan have en gård i Dons i fæste på det tidspunkt er ikke indlysende. Det bemærkes også i retssagen 15 aug 1663 "at den yngste var kun en dreng, der ikke vel kunne stå for en gård". Formodentlig er det faderen Vogn Pedersen der på en eller anden måde står bag. Iøvrigt er det ham der har Brørupgaard i fæste i 1664 matriklen. I 1688 matriklen er der imidlertid ingen tvivl om at Peder Vognsen Selgensen har Brørupgaard i fæste og at Peder Vognsen (intet yderligere efternavn nævnt) har en del af Surhavegaard i fæste. I kirkebogen for Brørup omtales Peder Selgensen, Brørupgaard og Peder Munch, Surhave. Selgensen efternavnet er fra faderen Vogn Pedersens side. Munch efternavnet formentlig fra moderen Anne Jensdatters side. Peder Vognsen Selgensens alder da han dør stemmer med den yngste af brødrene. Formentlig er det Peder Vognsen Munk der i 1688 har en del af Surhavegaard i fæste. Lauge Pedersen får senere (omkr 1703) fæste på denne del. Lauge Pedersens kone Inger Pedersdatter var fra Surhave da de bliver gift i 1703 og kunne være Peder Vognsen Munks datter.

Peder Selgensen, Brørupgaard er 1. fadder ved Lauge Pedersens og Inger Pedersdatters førstefødte, Karen, i 1704. Han er også fadder ved hans 3. fødte , Else, som er hans første med hans 2. kone. Niels Pedersen (bror ?) går også igen blandt fadderne til hans børn. Poul Pedersens (søn af Peder Vogensen Selgensen) kone Anne Margrethe er fadder ved 3 af Lauge Pedersens børn. Peder i 1719, Mads i 1726 og Laurids (som hun bar) i 1723. Poul Pedersen er fadder ved Christen i 1723.
Poul Pedersen overtager Brørupgård efter sin far Peder Vogensen Selgensen, men der er ingen indikationer blandt fadderne ved hans børns dåb om slægtskab med Lauge Pedersen eller Inger Pedersdatter (ved en del af børnene står der ved børnene blot " 4 a 5 Faddere"). Men der har utvivlsomt været tætte relationer mellem de 2 familier. Brørupgaard ligger syd for og grænsende mod nord til Holsted å, Efter udskiftningen ligger matrikel 6a nord for og grænsende mod syd til Holsted å og matrikel 5a ligger nord for matrikel 6a og grænsende mod nord til Stilde å. 7 8 9 10 11 12 13 14 15

  Begravelsesnotater:

d 6 Junij begravet Lauge Pedersen af Suurhauge,æt: 82 aar.


Billede

Lauge blev gift med Inger Pedersdatter [2678] [MRIN: 1023], datter af Peder Vognsen Munk [8810] og Karen Michelsdatter [8816], den 8 Jul. 1703 i Brørup Kirke, Ribe.1 2 (Inger Pedersdatter [2678] blev født i 1673 i Surhave, Brørup, Ribe,16 døde i 1705 i Surhave, Brørup, Ribe 16 og blev begravet den 27 Okt. 1705 i Brørup Kirkegaard, Ribe 16 17.)


  Parnotater:

Die 8 Juli bleff Lauge Pedersen aff Gierndrup copulerit med Inger Pedersdatter aff Surhaffve.

Billede

Lauge blev derefter gift med Maren Christensdatter [2681] [MRIN: 1024]. (Maren Christensdatter [2681] blev født i 1686 i Surhave, Brørup, Ribe,16 døde i 1729 i Surhave, Brørup, Ribe 16 og blev begravet den 13 Maj 1729 i Brørup Kirkegaard, Ribe 16 18.)


Billede

Lauge blev derefter gift med Ane Hansdatter [2670] [MRIN: 1020] den 14 Nov. 1731 i Brørup Kirke, Ribe.3 4 (Ane Hansdatter [2670] blev født i 1688,5 døde den 12 Nov. 1775 5 og blev begravet den 12 Nov. 1775 i Brørup Kirkegaard, Ribe 5 19.)


  Parnotater:

dend 14de Nov: copulered Lauge Pedersen af Suurhauge og Anne Hansdtr.

Billede

Kilder


1 The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints, "FamilySearch Family Tree," database, FamilySearch (https://familysearsearch.org : accessed 22 Dec 2018), entry for Lauge Pedersen, person ID KLVN-JGQ; ;Contributor: ibay, ibayworldline@yahoo.com

2 Rigsarkivet, KB Brørup, Malt, Ribe 1698FKVD-1702FKVD opsl 133. Lauge Pedersen og inger Pedersdatter vielse.

3 The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints, "FamilySearch Family Tree," database, FamilySearch (https://familysearsearch.org : accessed 22 Dec 2018), entry for Ane Hansdatter, person ID LW1M-GMG; ;Contributor: ToniTurk1, trturk@frontiernet.net

4 Rigsarkivet, KB Brørup, Malt, Ribe 1698FKVD-1792FKVD opsl 136. Lauge Pedersen og Anne Hansdatter vielse.

5 The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints, "FamilySearch Family Tree," database, FamilySearch (https://familysearsearch.org : accessed 20 Dec 2018), entry for Laurids Laugesen, person ID KLFH-99F.

6 Rigsarkivet, KB Brørup, Malt, Ribe 1698FKVD-1792FKVD opsl 79. Lauge Pedersen begravet.

7 Rigsarkivet, MT Matriklen af 1664, Rentekammeret, Riberhus. opsl 94. Surhave gård i 1664 matrikel.

8 Rigsarkivet, MT Christian 5.s matrikel. Modelbøger, Rentekammeret, Ribe, 1744. opsl 17 og 18. Peder Vogensen Selgensen i 1688 matrikel.

9 Rigsarkivet, MT Christian 5.s matrikel. Markbøger samt eng-, skov-, og græsningstaksationer, Rentekammeret, Ribe, 725 opsl 110 Suurhauge i 1688 matrikel, markbog.

10 Rigsarkivet, MT Christian 5.s matrikel. Matrikelbøger, Rentekammeret, Ribe 1818 opsl 103 (folio 203) Suurhauge i 1688 matrikel, matrikelbog.

11 Rigsarkivet, FP Register til fæsteprotokol, Sønderskov Gods, Ribe. opsl 16 og 17. Surhavegaard overtages af Sønderskov Gods og fæstesførst til Johan Sørensen Smed og senere til Hans Pedersen Taabøl.

12 Rigsarkivet, FP Fæsteprotokol, Sønderskov Godsopsl 67 (folio 176). Fæstebrev til Johan Sørensen Smed fra Sønderskov Gods. /; som mig af min KIereste er hiemlet og givet, Dend Gaard kaldet Surhauge, Sal Jørgen Seerup paaboede fra døde, og bmt min Kiereste paa Auctionen effter hannem sig til forhandlet haver, bestaaende af Hartkorn 3 Tønder fire Skipper 3 Fkar:/.

13 Rigsarkivet, FP Fæsteprotokol, Sønderskov Gods, Ribe opsl 89 (folio 333) Fæstebrev till Hans Pedersen Taabøl.

14 Rigsarkivet, SK Skifteprotokol, Ribe Stiftamt 1730-1743. opsl 177 (folio 351). Skifte efter Jørgen Seerup.

15 Rigsarkivet, TB Tingbog, Brusk Herredsfoged 1663 opsl 36 (foilo 118) Sag om arrest i 2 heste og 1 vogn.

16 The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints, "FamilySearch Family Tree," database, FamilySearch (https://familysearsearch.org : accessed 22 Dec 2018), entry for Lauge Pedersen, person ID KLVN-JGQ.

17 Rigsarkivet, KB Brørup, Ribe 1698FKVD-1792FKVD opsl 23. Inger Pedersdatter begravelse.

18 Rigsarkivet, KB Brørup, Malt, Ribe 1698FKVD-1792FKVD opsl 51. Maren Christensdatter begravet.

19 Rigsarkivet, KB Brørup, Malt, Ribe 1698FKVD-1702FKVD opsl 101. Ane Hansdatter begravelse.


Indholdsfortegnelse | Efternavne | Navneliste

Denne hjemmeside blev lavet 20 Sep. 2024 med Legacy 10.0 fra MyHeritage.com; Ophavsret og vedligeholdelse af eak.erik@gmail.com