Familie
|
Ægtefæller/børn:
1. Ukendt
|
|
|
Christen Termansen [5209]
- Født: omkr 1480, Gymose, Vognsbæk, Haderslev
- Ægteskab (1): Ukendt
- Død: omkr 1558, Vognsbæk, Haderslev i en alder omkring 78 år
Notater:
Frimand på gården Hundevad i Vonsbæk Sogn ved Haderslev, overtog gåden efter sin far Terman Olufsen, Frimand på Hundevad.
Hundevad
Om Hundevad. Vonsbæk sogn ligger nordøst for Haderslev, afgrænset af Haderslev fjord mod syd, Lillebælt mod øst og Fjelstrup og Astrup sogne mod nordvest og vest. Mod nord findes Avnø Vig, og sognet er således et halvøsogn med en lang kystlinie. Vonsbæk kirke ligger noget usædvanligt ikke i Vonsbæk by, men derimod ensomt og idyllisk ved skrænten til Haderslev fjord lige som Starup kirke på fjordens sydside. Kirken, viet Skt. Andreas, består af et romansk kor og skib med tre sengotiske tilbygninger.
Gården Hundevad - eller Hundewadt, som er den tyske form af navnet - ligger i selve Vonsbæk. Ordet "Hundevad" er afledt af navnet på selve stedet, og dette tyske stednavn er bl.a. afledt af ordet "watt", der betyder vadested.
Igennem århundreder var Hundevad en kongelig frigård. Det vil sige, at den havde opnået en kongelig gunst i form af "friheder". Selv om gårdmændene stadig skulle betale plovskat og kirketiende, så var de dog fritaget for andre skatter til kongen.
Gennem slægtsarbejde udført af Bodil Clausen og Ole Henrik v Toftegaard er det muligt at se nærmere på familien på gården Hundevad fra starten af 1500-tallet og frem.
De første generationer på Hundevad Den første kendte ejer af gården Hundevad af Hundevadslægten var Christen Termansen, der den 2. januar 1507 af Hertug Frederik til Slesvig fik benådet friheder for godset Hundevad. Samtidig fik Christen Termansen friheder til godset Gymoes, hvor Christen Termansens fader, Terman Olufsen, boede samt jorden til Kragelund, der lå imellem Vonsbæk og kirken.
Christen Termansen fik i hvert fald tre sønner: Jens Christensen, Hans Christensen og Erich Christensen. Det blev Jens Christensen Hundewad, der overtog gården Hundevad. Det skete omkring år 1540, hvor faderen døde. I et tingsvidne fra 1540 afgav Jens' to brødre, Hans og Erich, til Jens og hans arvinger deres arvemæssige rettigheder i gården Hundevad "med to otting jord, skov, marker, vådt og tørt og alt sit tilbehør, undtagen Hans Turups mark, som 12 dannemænd har vedtaget og udlagt til gården "Kragelund", som så til gengæld afgiver det landbol i Bæk, med Kragelunds otting, som det nu er og står på grunden, til Hundevad".
Af samme tingsvidne fremgik det, at de tre brødre fremover ville stå last og brast, hvis en af dem skulle komme ud for en uforskyldt ulykke eller skade. De aftalte, at ingen af dem måtte sælge, pantsætte eller sælge noget afjorden uden, at han først tilbød det til sine brødre.
Mens Jens Christensen fik Hundevad, ses det, at Hans Christensen fik frigården Kragelund og Erich Christensen fik frigården Gymoes.
Hvem Jens Christensen var gift med vides ikke, lige som vi heller ikke ved præcis, hvor mange børn han fik. Han fik mindst sønnen Erich Jensen Hundewad, der overtog gården Hundevad efter faderen. Denne overtagelse må være sket inden 1564, hvor Erich Jensen stod opført i kirkeregnskabet for Vonsbæk med en gæld på 1 daler for noget tømmer og med en rente på 2 sk. Desuden havde Vonsbæk kirke en ko gående hos Erich Jensen, og det samme havde Astrup kirke. Faderen Jens Christensen levede dog endnu på dette tidspunkt, men var sandsynligvis gået på aftægt.
Christen blev gift med.
|